Izbori u Francuskoj i Sloveniji

Koalicija “Država!”: U novoj podjeli političkog uticaja, Bosna i Hercegovina mora biti na strani Zapada

“Rezultati izbora u Francuskoj i Sloveniji ohrabrujući su pokazatelj da je ideja ujedinjene Evrope i dalje jača od snaga koji su za njenu razgradnju”, saopštili su iz Koalicije “Država!”

Emanuel Macron nije idealan predsjednik, a naročito je imao negativne stavove o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan, ali njegov izbor je svakako bolji od izbora šovinistkinje Marie Le Pen, saveznice Vladimira Putina i protivnice integracija i daljnje zajedničke budućnosti Evrope. Kako je važan Macronov izbor za Evropu, njenu ideju i otvaranje mogućnosti da ona bude i dalje ekonomska lokomotiva, ali i institucionalna zaštitnica demokratije, ljudskih prava i sloboda, tako je i za našu regiju važna pobjeda Roberta Goloba na izborima u Sloveniji.

”Janez Janša je predstavljao retrogradno političko lice u regiji, a nakon non-papera po kojem se trebala faktički podijeliti Bosna i Hercegovina, svrstao se na stranu neprijatelja naše države. On je konstantno podržavao ideje podjela i razdora slčne nastojanjima Milorada Dodika, mađarskog predsjednika Orbana i donedavno ruskog predsjednika Vladimira Putina. Izbor Macrona i Goloba, uz nove geostrateške odnose u svijetu, izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu, otvara novu priliku za Bosnu i Hercegovinu. Važno je i da mi ovdje odbacimo retrogradne nacionaliste sa vlasti, kao i maligni utjecaj Putinovih saveznika, te u ovom historijskom trenutku koji se upravo dešava u Evropi, novoj političkoj realnosti, izaberemo ljude koji znaju, žele i istinski žive vrijednosti demokratske Evrope. Historija nam se odvija pred očima i građani Bosne i Hercegovine ne smiju propustiti ovu priliku. U novoj podjeli političkog uticaja, mi moramo biti na strani istinske demokratije i na tim vrijednostima razvijati BiH”, kazao je Mirsad Hadžikadić, kandidat Koalicije “Država!” za člana Predsjedništva BiH i lider Platforme za progres.

Leave a Reply

Your email address will not be published.