Tribina Koalicije “Država!”: Mostar je ključ, da li će ova zemlja krenuti naprijed ili će ostati u prošlosti

Večeras je u sali hotela Bristol u Mostaru održana javna tribina koalicije “Država!”.

Na temu “Budućnost države Bosne i Hercegovine“, prisutnima su se obratili: Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, Adis Arapović, zastupnik u Parlamentu FBiH, Aldin Džino, koordinator regije Neretva Platforme za progres, Ninoslav Sušilović, predsjednik Posavske stranke, Dženana Delić, predsjednica KO Napredne demokratske stranke BiH i Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i kandidat za člana Predsjedništva BiH u ime koalicije “Država!”.

Adis Arapović je govorio angažmanu u Parlamentu FBiH, gdje su sutra na dnevnom redu budžet i dva važna zakona, o porezu na dohodak i doprinosima. ”Mi smo u Federalnom parlamentu podnijeli amandmane na budžet koji su važni za građane. Tražimo potpuno ukidanje privilegija desetak funkcionera koji raspolažu sa preko 700 hiljada KM. Tražili smo da se taj novac planira za Fond solidarnosti, gdje nikad nema dovoljno novca za liječenje djece i drugih naših sugrađana. Takođe, tražimo zaustavljanje projekta izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, upravo nekoliko stotina metara odavde gdje je oborena tzv. Herceg-Bosna, a na čemu je radio kolega Amer Obradović. Također, zatražili smo brisanje s dnevnog reda zakona o porezu na dohodak i doprinosima, jer nisu dobro pripremljeni, a uputili smo i amandmane koji idu u korist rasterećenja radničkih plata, kao i transparentnosti u smislu da uplatitelji doprinosa dobiju adekvatnu kontrauslugu.

Ninoslav Sušilović istakao je značaj formiranja koalicije i okrupnjavanja političkih stanaka koje zajedno mogu napraviti bolju zemlju za buduće generacije – nije do Bakira, Dragana i Milorada, do nas je, zaključio je Sušilović.

Aldin Džino je govorio o jačanju ove koalicije u Hercegovini, a Dženana Delić o mijenjanju globalnih odnosa i svjetskoj krizi koja može biti i politička šansa za zdrave snage u Bosni i Hercegovini što koalicija “Država!” sigurno jeste.

Senad Šepić je izjavio: ”Vjerujemo u ovu priču jer za cilj ima uspješnu i drugačiju Bosnu i Hercegovinu. Znam da je Mostar jedan od ključeva da li ćemo ostati u prošlosti ili ćemo krenuti naprijed. Zato smo večeras ovdje da pokažemo da možemo zajedno donijeti drugačiji pristup u politici i da politiku možemo staviti kao servis građanima a ne kao etničko oružje koje služi podjelama”.

Mirsad Hadžikadić istakao je da je država vrijedna borbe i da je odgovornost na svakom njenom građaninu da je povede putem napretka. Sve zdrave snage moraju se okupiti oko zajedničke ideje i jednog cilja, a to je dobrobit države i građana. Mostar je važna tačka u našoj državi jer se tu pokazuje da li ova država može uspješno funkcionisati. Mi ćemo posvetiti veliku pažnju ovom kraju naše države jer ima ogroman potencijal. Mi imamo snagu koja može promijeniti državu. Država nam mora dati prava, a mi imamo odgovornost da je čuvamo. Države ima koliko ima nas, a nas ima koliko ima države. To je program ove koalicije. Rješenja možemo ponuditi samo mi. Odgovornost je naša i moramo uzeti sudbinu Bosne i Hercegovine u svoje ruke.”, istakao je Hadžikadić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.