Klub zastupnika “Država” u Federalnom parlamentu traži povlačenje Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima

Vladini zakoni ne donose ni veće plate ni rasterećenje privrede, samo veći budžetski kolač.

Zbog brojnih primjedbi koje su od ključnih socijalnih partnera iskazane o sadržaju ova dva zakona, primarno od sindikata i poslodavaca, zbog zaobilaženja Zaključka Zastupničkog doma, kojim je razmatranje ova dva zakona uslovljeno istovremenim razmatranjem Zakona o minimalnoj plaći, zbog izostanka temeljite javne debate, obuhvatne analize i projekcije efekata ova dva zakona, zbog brojnih primjedbi specifičnih branši, čije ranije sugestije i argumenti nisu uzeti u obzir, Klub zastupnika “Država!” u Federalnom parlamentu smatra da se ovi i ovakvi zakoni ne trebaju donositi.

Takođe, zbog ogromnog rizika da se temeljni fiskalni zakoni donose u kriznim vremenima, galopirajućoj inflaciji i nadolazećoj recesiji, kada se nikakve ozbiljne projekcije i ne mogu praviti, pa je time rizik od nepovratnih negativnih posljedica veći, o ova dva zakona se ne treba raspravljati površnim tumačenjima i lažnim obećanjima.

Konačno, zbog rizika da dobri elementi ovih zakona ne budu uobzireni negativnim ishodom prilikom glasanja zastupnika, smatramo da prolongiranje razmatranja i izjašnjavanja o ova dva zakona svim socijalnim partnerima, poslodavcima i radnicima, Vladi Federacije BiH, te svim građanima Federacije BiH, ne može napraviti nikakvu štetu.

Ne ulazeći u brojne nedostatke, kontradiktornosti i greške u tekstu ovih zakona, koji su posljedica odbijanja Vlade da prihvati bilo koju dobronamjernu sugestiju onih kojih se zakoni najviše tiču, sve objektivne analize i simulacije dokazuju da ovi Vladini zakoni ne donose ni veće plate ni rasterećenje privrede, samo veći budžetski kolač, veću prosječnu platu na papiru, a manja primanja radnika uz veća opterećenja poslodavaca.

Zbog svega navedenog, a da bi spriječili da ova neodgovorna, nelegitimna, krnja i korupcijskim aferama obilježena Vlada, još jednu svoju lošu namjeru podvali Parlamentu kao nužnu reformu, pozivamo zastupnice i zastupnike da podrže brisanje ova dva zakona iz dnevnog reda sjednice Federalnog parlamenta, zakazane za ponedjeljak 28. 03. 2022., a stručnu javnost, socijalne partnere, poslodavce, sindikate, radnike, obrtnike, freelancere i sve kojih se ovi zakoni tiču, da naprave dodatni pritisak, kako bi se spriječila još jedna epohalna greška, skuplja i gora od debakla sa termo-blokom 7, kaže se u saopštenju Kluba zastupnika “Država” u Parlamentu Federacije BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published.