Njemačka mora nametnuti sankcije Dodiku i rušiteljima države!

Njemačka mora nametnuti sankcije Dodiku i rušiteljima države!

Ruska agresija na Ukrajinu je promijenila svijet, uspostavljaju se novi politički odnosi, a Zapadni Balkan dolazi pod posebnu pažnju zbog malignog ruskog uticija i Putinovih saveznika koji ovdje čekaju svoju priliku. Posjeta njemačke ministrice vanjskih poslova, Annalene Baerbock, Bosni i Hercegovini je ohrabrujuća, kao i stavovi koji dolaze od Scholzove vlade i novog saziva Bundestaga, naročito od zastupnika Adisa Ahmetovića. Važna je i podrška EUFOR-u i Visokom predstavniku Schmidtu, kao i podrška ”samo onima koji su posvećeni jačanju zemlje”, kako je to navela Baerbock. Međutim, to za državu Bosnu i Hercegovinu nije dovoljno, saopštili su iz Koalicije “Država!”. Njemačka je vodeća zemlja Evropske unije i ne smije kalkulirati kada je u pitanju ovaj dio Evrope. Milorad Dodik mora biti sankcioniran od strane Njemačke i to je poruka koju ministrica Baerbock mora imati na umu.

Koncept sankcija kojeg su uvele Sjedinjene Američke Države mora podržati i Njemačka, jer je to jedini jezik kojeg razumije Putinov igrač na Balkanu, Milorad Dodik, kao i drugi ”dodici” koji ne smiju naglas izreći podršku ruskoj agresivnoj politici.

Koalicija “Država!” po uvođenju sankcija od strane SAD-a podnijela je krivične prijave zbog antiustvanog djelovanja i korupcije protiv sankcioniranih političara, ali nažalost još nismo dobili nikakvu reakciju Tužilaštva BiH. Adekvatne sankcije Dodiku bi bile dobra poruka svim rušiteljima države Bosne i Hercegovine, te bi značajno prevenirale moguće sigurnosne izazove na ovom prostoru.

Njemačka je prijatelj naše zemlje, a od njemačke vlade i Bundestaga očekujemo još značajniju ekonomsku podršku i saradnju, kao i nultu toleranciju prema separatistima, čiji je uzor ruski predsjednik Vladimir Putin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.