Napad na Ukrajinu je opasan po Bosnu i Hercegovinu!

Koalicija “Država!” izražava suosjećanje i solidarnost sa narodom Ukrajine, nakon što je Ruska Federacija napala ovu suverenu evropsku državu. Ruski napad je atak na slobodni svijet i međunarodni pravni poredak. Odgovor slobodnog svijeta i međunarodnih asocijacija mora biti konkretan, jasan i usmjeren na suzbijanje aktivnosti agresora.

Svjesni smo ustavne strukture Bosne i Hercegovine, te pozicije Milorada Dodika koji, uz Vučića i Lukašenka (hrvatski predsjednik Milanović se ušutio), jedini iz Evrope podržava nasilnog ruskog predsjednika Putina. Bosna i Hercegovina, kao država i kao slobodno društvo, mora stati uz Ukrajinu. Na senzibilitet prema svakom nevinom čovjeku nas obavezuje i naša nedavna prošlost, kada smo i sami bili žrtva agresije. Napad na Ukrajinu je opasan i po Bosnu i Hercegovinu, jer može ohrabriti ruske poslušnike.

Koalicija “Država!” opredjeljena je za euroatlansku Bosnu i Hercegovinu, te smo na istoj strani sa našim saveznicima Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.