Reakcija koalicije “Država!” na vaninstitucionalno djelovanje HNS-a

Što ih Čović više gura u etnički tor, Hrvata je sve manje u Bosni i Hercegovini.

Tzv. Hrvatski narodni sabor je registrovan kao nevladina organizacija i kao takav ne može donositi bilo kakve odluke koje ruše pravni poredak Bosne i Hercegovine. Današnja nacional-politička šarada održana u Mostaru trebala bi biti posao za tužilaštva u Bosni i Hercegovini. Iako su vladajući etnonacionalisti učinili sve da ih unište, ova država ima institucije i organe vlasti koji treba da donose političke odluke i kreiraju pozitivan institucionalni i politički život u ovoj zemlji, saopšteno je iz koalicije “Država!”. Ovo šta danas radi Dragan Čović, radio je i Ante Jelavić 2001. godine sa tzv. ”hrvatskom samoupravom”, a znamo kako je to završilo. Jelavić je odbjegli kriminalac, a ”samouprava” označena kao udar na državu Bosnu i Hercegovinu i njen Ustav. Isto to radi i HNS koji nema nikakav institucionalni kapacitet da donosi odluke, a kamoli da ucjenjuje čitavu državu šta da radi po njihovom nalogu.

Osim što su se funkcioneri HDZ-a okupljeni oko svoga šefa obogatili, sve što je Dragan Čović i tzv. HNS uspio jest, nažalost, demografski slom Hrvata Bosne i Hercegovine. Politika odvraćanja Hrvata od svoje matične zemlje, njihovo guranje u etnički tor, oduzimanje demokratske pluralnosti, bojkotiranje razvoja države i njenih institucija, jednostavno je pogubno po bosanskohercegovačke Hrvate, a samim tim i po čitavu Bosnu i Hercegovinu. I drugi etnički lideri su to isto činili na teritoriji za koji oni smatraju da pripada samo njihovom etnosu. Nikakve ucjene niti prijetnje Herceg-Bosnom koja je pravosnažnom međunarodnom presudom označena kao udruženi zločinački poduhvat neće riješiti problem vezan za nužnu izbornu reformu.

Izgradnja jakih i efikasnih institucija, vladavina prava, te fer i pošteni izbori osobine su modernih evropskih društava na kojima Koalicija Država! insistira.

Leave a Reply

Your email address will not be published.