Press konferencija: Ništa ne može zamijeniti institucije države

Koalicija “Država!” održala je danas press konferenciju u prostorijama UNITIC-a u Sarajevu. Povod održavanja ovog pressa je podnošenje dvije krivične prijave Tužilaštvu BiH: zbog koruptivnih radnji i udara na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, na osnovu izvještaja ministarstva finansija SAD-a, kao i zbog obilježavanja neustavnog dana entiteta Republika Srpska, odnosno zbog kršenja Ustavnog suda BiH.Prijave su danas u 09:00 sati predali Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i kandidat ove koalicije za člana Predsjedništva BiH, Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i Adis Arapović, predstavnik Pokreta RED. Oni su se i obratili javnosti, s pozivom svim probosanskim snagama na zajedničko djelovanje u ovom teškom periodu za Bosnu i Hercegovinu.

„Država se ne brani saopćenjima nego konkretnim akcijama. Mi smo jutros zbog toga podnijeli dvije krivične prijave. Ukoliko američki sistem ima informacije za velike koruptivne radnje i one protiv Ustava ove zemlje, naše pravosuđe je moralo reagirati. Prva krivična prijava odnosi se na Milorada Dodika, Mirsada Kukića, Milana Tegeltije i ATV-a, a druga se odnosi na proslavu neustavnog dana RS-a, od Željke Cvijanović i drugih zvaničnika do Draška Stanivukovića. Pozivam sve zdrave snage da se borimo, vrata ove koalicije su otvorena za sve koji su za pravni sistem i protiv ovog grubog narušavanja i ugrožavanja naše zemlje. Ništa ne može zamijeniti institucije države i mi ćemo se za njih nastaviti boriti“, rekao je Mirsad Hadžikadić.

Politike podjela i širenje straha i nacionalizma, dovele su Bosnu i Hercegovinu u najteži periodu u posljednjih nekoliko decenija, rečeno je.„Pozivamo EU i druge zemlje da slijede ono što su uradile SAD sa sankcijama. Tražimo i od Predsjedništva BiH da uputi diplomatsku notu, prije svih Srbiji i Rusiji, i drugim zemljama koji su poslali svoje izaslanike na neustavnu proslavu dana RS-a. Vjerujem da su fer i pošteni izbori neophodni i stoga koalicija “Država!” zalaže se za promjene izbornog zakona u tehničkom smislu i uvjeren sam da će nove političke snage nakon oktobra 2022. odvesti Bosnu i Hercegovinu u pravcu koji će omogućiti svim građanima bolji život“, izjavio je Senad Šepić. Vrijeme je za konkretne poteze onih koji imaju kapacitet da promijene trenutno stanje i izgrade državu kakvu građani Bosne i Hercegovine zaslužuju.

Adis Arapović je istakao: „Pozivamo Christiana Schmidta da obuzda pravno nasilje, kao i nasilje kojem su izloženi povratnici. Pozivamo i državnog tužioca Milanka Kajganića da reaguje u skladu sa onim što mu zakon nalaže. Prijave koje smo mi podnijeli, olakšavaju posao našem pravosudnom sistemu. Ovo više nije igra, ni politička ni bilo koja druga. Država i životi ljudi su ugroženi.“

Leave a Reply

Your email address will not be published.